Nieuwe Europese betaalwet PSD2

Onlangs heeft de Rabobank een brief verstuurd betreffende gewijzigde voorwaarden betalen en online diensten. De voorwaarden worden aangepast om te gaan voldoen aan nieuwe wetgeving PSD2. PSD2 staat voor Payment Services Directive II ofwel een Betalings Diensten Richtlijn II. Hierdoor wordt het straks (2018) mogelijk om zelf te kiezen of u bedrijven toegang wilt verlenen tot uw betaalgegevens. De betaalgegevens bevatten privé gegevens van mensen over hoeveel ze verdienen, waar ze hun geld aan uitgeven en aan wie ze betalingen doen, of van wie ze geld ontvangen. Op dit moment worden deze gegevens alleen bij uw bank bewaard. Straks komt de mogelijkheid om deze gegevens beschikbaar te stellen aan derden, die een PSD2 vergunning krijgen. Dat kunnen allerlei financiële dienstverleners zijn, maar u kunt ook denken aan bedrijven als google, amazon etc.. Amerikaanse bedrijven vallen weer onder Amerikaanse wetgeving waarbij men de gegevens kan opeisen.

Waarom banken opeens verplicht worden om betaalgegevens te delen komt door een nieuwe richtlijn vanuit de Europese Unie. De reden hiervoor is om innovatie te stimuleren en concurrentie aan te moedigen. Zo kunnen bedrijven nu ook diensten gaan aanbieden die hiervoor alleen bij banken mogelijk waren. Denk hierbij aan betaalmanieren, beleg-apps en hypotheekadvies. Daarnaast kunnen bedrijven door deze data te gebruiken gerichte aanbiedingen doen. Je hebt dus een soort cookies op je bankrekening. Bedrijven kunnen exact zien wat je verdient, waar je geld aan uitgeeft en waar je pint (overgenomen uit artikel "Say what?! Jouw bankgegevens liggen voor het oprapen dankzij een Europese wet") op www.want.nl.

Hoe zit het met de privacy van deze gegegevens. Stel u geeft een bepaalde dienstverlener toestemming om uw betaalgegevens te gebruiken, bijvoorbeeld een huishoudboekje via internet, dan zou het ook zo maar kunnen zijn dat deze dienstverlener de data aan derden kan doorverkopen. Hiervoor dient u dan de voorwaarden van de betreffende dienstverlener goed door te lezen. Voorwaarden zijn echter vaak al 80 pagina's dik, dus wie gaat dat allemaal lezen? Als u via internet gebruik maakt van google zou het zo maar kunnen zijn dat google een PSD2 vergunning gaat aanvragen en krijgt. U wordt dan natuurlijk gevraagd of u toestemming geeft om deze gegevens te mogen gebruiken en om daar hun diensten voor u op af te stemmen, maar als dit elke keer wordt gevraagd dan klikken veel mensen op een gegeven moment wel op JA. Dat gebeurt nu ook al bij vragen betreffende advertenties, youtube, etc. die regelmatig voorbij komen bij google. Mensen zijn het op een gegeven moment zat en drukken maar op de akkoord knop.

Hieronder treft u enkele links aan om u te informeren en luister/lees vooral wat Bart Jakobs (hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit) hierover zegt.

PSD2, een Europese strategische blunder (Bart Jakobs)

Teken de petitie tegen de invoering van PSD2:

Geen toegang tot mijn bankgegevens

Men zegt allemaal wel dat je zelf kunt kiezen maar dat is maar de vraag. Ook maakt men misbruik van ellenlange voorwaarden, waarvan ze op voorhand al weten dat geen enkele consument die leest. Ook het doorverkopen van betalingsgegevens aan weer andere partijen zijn totaal ondoorzichtig. Begin er daarom nooit aan en teken de petitie!

M.G. van der Hoeven

Ga naar home pagina "Het gekrookte riet"